Ημιπολύτιμες Πέτρες - Μαργαριτάρια

Πώς δημιουργούνται τα μαργαριτάρια;
Όταν ένας κόκκος άμμου ή κάποιο παράσιτο εισχωρήσει στο κοχύλι ενός στρειδιού, τότε το στρείδι ενοχλείται και αδυνατώντας να διώξει τον «εισβολέα», παράγει μια λεία σκληρή κρυστάλλινη ουσία  το μάργαρο (ανθρακικό ασβέστιο) γύρω από αυτό για να προστατευθεί. Το όστρακο συνεχίζει να παράγει σφαιρικά στρώματα αυτής της ουσίας, ώσπου μετά από κάποια χρόνια ( 2-4 συνήθως) έχει δημιουργηθεί στη θέση του αρχικού ξένου σώματος ένα λαμπερό μαργαριτάρι! 

Σήμερα, όταν μιλάμε για φυσικά μαργαριτάρια στο εμπόριο, εννοούμε καλλιεργημένα από τον άνθρωπο μαργαριτάρια, καθώς είναι πολύ σπάνιο να βρεθούν μαργαριτάρια που να έχουν δημιουργηθεί τυχαία στη φύση. ????

Πώς καλλιεργούνται τα μαργαριτάρια;
Οι καλλιεργητές σκοπίμως τοποθετούν το ξένο σώμα στο όστρακο του μαργαριταριού κι αυτό ξεκινά τη διαδικασία που αναφέραμε παραπάνω. Έτσι έχουμε καλλιεργημένα μαργαριτάρια γλυκού νερού (Fresh Water Pearls) και αλμυρού νερού (Akoya, South Sea, Tahitian). Στο Jt όταν αναφερόμαστε σε φυσικά μαργαριτάρια εννοούμε τα Fresh Water Pearls (φωτό ακριβώς από κάτω) Τι είναι τα Shell Pearls;
 Τα shell pearls είναι τεχνητά μαργαριτάρια από το εσωτερικό μέρος ενός μαργαριτοφόρου οστράκου. Το φίλντισι αυτό πολτοποιείται, ώστε να πάρει το σχήμα και το μέγεθος που θέλουμε σε ειδικό καλούπι, έπειτα επικαλύπτεται με φυσικό μαργαριτάρι και στο τέλος με ένα προστατευτικό στρώμα για λάμψη ( φωτό παρακάτω).


Πώς θα ξεχωρίσω τα αληθινά-φυσικά μαργαριτάρια από τα "εργαστασιακά" αντίγραφα, γνωστά και ως πέρλες; 

Τα περισσότερα Fresh Water Pearls (φυσικά μαργαριτάρια γλυκού νερού) έχουν κάποιους αποχρωματισμούς , εξογκώματα ή καμπυλωτές εσοχές στις επιφάνειές τους, ατέλειες ορατές και με γυμνό μάτι ή αισθητές με την αφή. Ακόμα και σε ένα μαργαριτάρι μπορεί να έχουμε διαφορετικές αποχρώσεις από σημείο σε σημείο. Επιπλέον, ως αποτέλεσμα φυσικής διαδικασίας, τα fresh water pearls έχουν διαφορετικό σχήμα μεταξύ τους και ειναι εξαιρετικά δύσκολο να βρείτε σε μία σειρά μαργαριτάρια ίδιου σχήματος (αριστερό κολιέ). 

Τα shell pearls αντίθετα δεν έχουν ατέλειες, είναι ολοστρόγγυλα, ολόιδια και εντελώς λεία. Επίσης τείνουν να είναι λίγο ελαφρύτερα από τα φυσικά ( δεξί κολιέ). 

Σίγουρα υπάρχουν και αψεγάδιαστα fresh water pearls, στρογγυλά, λεία και λευκά, αλλά κοστίζουν εκατοντάδες ως και χιλιάδες ευρώ λόγω της σπανιότητάς τους.

Οι παραπάνω ενδείξεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε ένα φυσικό από ένα τεχνητό μαργαριτάρι, αλλά ο πιο έγκυρος τρόπος είναι η εκτίμηση από ειδικούς με επιστημονικές μεθόδους και ειδικό εξοπλισμό. 

Πάτα να δεις το παρακάτω tik tok βίντεο με τα μαργαριτάρια!