ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

Περιποίηση των ασημένιων κοσμημάτων

 

 • Το ασήμι μαυρίζει φυσικά και απαιτεί περιστασιακό καθάρισμα. Η αποθήκευση των κοσμημάτων σας σε πλαστικές σακκούλες με αεροστεγές κλείσιμο όταν δεν χρησιμοποιούνται επιβραδύνει το μαύρισμα. Μην αποθηκεύετε τα μαργαριτάρια σε πλαστικές σακκούλες. Καθαρίστε προσεκτικά το ασήμι και άλλα πολύτιμα μέταλλα μ’ ένα ύφασμα γυαλίσματος.
   

 • Μια ήπια λύση καθαρισμού με σαπούνι και νερό που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μια μαλακή βούρτσα, είναι αποτελεσματική για πολλές περιπτώσεις καθαρισμού του κοσμήματος. Αν και το σαπούνι και το νερό είναι η καλύτερη επιλογή για τους περισσότερους πολύτιμους λίθους και κoσμήματα, μην το χρησιμοποιήσετε σε κεχριμπάρι, κοράλλι, σμάραγδι, νεφρίτη, λάπις λάζουλι, οπάλιο, ή τυρκουάζ.
   

 • Η λιγότερο επιζήμια μέθοδος για τον καθαρισμό των ασημένιων κοσμήματων (χωρίς άλλα συστατικά) είναι με ζεστό νερό, μαγειρική σόδα, και φύλλο αλουμινίου,το οποίο τοποθετείται σε ένα γυάλινο πιάτο.Τοποθετήστε το αλουμινόχαρτο στο κάτω μέρος του γυάλινου πιάτου. Tοποθετήστε τ’ ασημένια κοσμήματα απευθείας στο αλουμινόχαρτο. Μετά απο μερικά λεπτά τρίψτε τ’ ασημένια σας κοσμήματα μ’ένα βαμβακερό ύφασμα.
   


Χρήσιμες συμβουλές
 

 • Προσπαθήστε να προστατέψετε τα κοσμήματα από τα αιχμηρά χτυπήματα, τις σκληρές χημικές ουσίες, το φως του ήλιου και τις ακραίες θερμοκρασίες. Το χλώριο και οι σχετικές χημικές ουσίες μπορούν σοβαρά να αποχρωματίσουν και να βλάψουν το κόσμημα καθώς επίσης και να χαλαρώσουν τις πέτρες .
   

 • Φορέστε το κόσμημα αφού έχετε χρησιμοποιήσει τα καλλυντικά, τη λακ μαλλιών ή τα αρώματα για να αποφύγετε την επαφή με τις χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά.
   

 • Αφαιρέστε τα δαχτυλίδια κατά την εργασία με τα χέρια σας, όπως η εκτέλεση των οικιακών στοιχειωδών εργασιών, η κηπουρική κλπ.
   

 • Σκουπίστε προσεκτικά το κόσμημα με ένα μαλακό ύφασμα μετά από κάθε χρήση για να αφαιρέσετε τα έλαια και τα άλατα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μαργαριτάρια.
   

 • Αποθηκεύστε το κόσμημα χωριστά. Ετσι δεν θα γρατσουνίσει άλλο κόσμημα.
   

 • Τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια αποθηκεύονται καλύτερα σε μια μαλακιά θήκη. -Μην ξεχνάτε να φοράτε μια στις τόσες τα μαργαριτάρια σας. Χρειάζονται την υγρασία απο το δέρμα σας για να διατηρούν το χρώμα και την λάμψη τους.